Haagen Imre

ceremóniamester

“S ha jön az este, langyos szél susog,
fátylaid játékosan megsuhognak,
s baráti mosolyát a csillagoknak
együtt nézzük majd, ifju házasok.”
Paul Verlaine

A színház, a filmezés, a szinkron, a zenei karrierem, a rádiózás és a műsorvezetések mellett igen gyakran megesik, hogy épp az esküvői ceremóniamester szerepét osztja rám a sors.

Ha úgy alakul, akkor akár énekesként, színészként és költőként is hozzá tudok tenni néhány különleges pillanatot a nagy egészhez. Mivel ez a sok kis plusz csak rám jellemző, így lettem Több mint Ceremóniamester.

Persze óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy mégis miért foglalkozom ilyen sok mindennel?
Erre egyszerű a válasz. Azért, mert a változatosság nem csupán gyönyörködtet, hanem nap mint nap újabb energiákat ad ahhoz, hogy alkotni és adni tudjak. Hogy minden egyes alkalommal több legyek, mint egy átlagos esküvői ceremóniamester.

Tapasztalatot és sok esküvőt hazudni nagy marketinggel sajnos bárki tud. Ebbe a jóvátehetetlen zsákutcába sajnos egyre több pár fut bele. Én az első személyes találkozón megtapasztalható kémiában, az őszinte szóban és a bizalomban hiszek. A maximális empátiát követelő tisztességes munka és a szakértelem pedig alapvető számomra.

A színészi és zenekari tapasztalataim, a folyamatos színpadi jelenlét, nem is beszélve az általam celebrált immáron több száz esküvőről, mind-mind hozzásegítenek ahhoz, hogy minden körülmények között biztonsággal kézben tartsam az eseményeket.
 

Mottóm, hogy minden esküvő,
egyben az én esküvőm is!

Minden vőlegény és minden menyasszony izgalma, aggódása, könnye és nevetése az enyém is!
Meggyőződésem, hogy ezt a szerelmesek életében többé soha vissza nem térő napot, kizárólag komoly felelősségérzettel, empátiával, pontosan, fegyelmezetten és csak teljes odaadással lehet sikeresen kézben tartani és profin levezényelni.

Esküvői ceremóniamesterként nem árt a jó helyzetfelismerés és a problémamegoldás képessége, meg persze a sok évnyi tapasztalat sem.
 
Az a csak rám jellemző többlet pedig, hogy színészként, énekesként, de még költőként is hozzá tudok tenni néhány különleges pillanatot, hozzásegít ahhoz, hogy az ifjú pár életének egyik legszebb napja még szebb és még emlékezetesebb legyen.
 
Mivel jól tudom, hogy nehéz és komoly döntés előtt álltok, ezért az alábbiakban „röviden” összefoglaltam, hogy mi mindenre számíthattok tőlem, ha úgy adódik, hogy a Nagy Napotokon én vagyok a ceremóniamester.

Egy tökéletes esküvő receptje

Több, mint ceremóniamester

Ennyi év után immár  megszámlálhatatlan azoknak a házaspároknak a száma, akiknek Több mint Ceremóniamesterként sikerült felejthetetlenné tennem életük egyik legfontosabb napját. 

Az általam ceremóniamesterkedett esküvők és lakodalmak ízlésesen romantikusak és ötletesen humorosak, sőt a kulturális csemegék mellett is bővelkednek váratlan, de mértéktartó fordulatokban, így aztán a rendezvény ideje alatt mindvégig kitűnő a hangulat.
 
A Több mint Ceremóniamester jelző elsőre talán nagyképűnek tűnhet, ám azok, akikkel találkoztam már „éles helyzetben” tanúsíthatják, hogy egyáltalán nem az. Hogy miért? Azért, mert egy „átlagos” ceremóniamester, velem ellentétben nem rukkol elő váratlanul vicces kikérővel, hiszen nem vőfély. Én viszont színész ceremóniamesterként boldogan bevállalom az ifjú férj egyik balkezének szerepét. Tapasztalatból mondom, hogy Nem lehet „ránk” nemet mondani! 🙂

polgári szertartás

A polgári szertartáson, mindehhez remek kontrasztként, – és ceremóniamesterektől megint csak merőben szokatlan módon – egy gyönyörű Shakespeare szonettet, egy Tóth Árpád klasszikust, és egy olyan szülőköszöntő verset hallhatnak tőlem, melynél szebbet tán még senki nem írt. 

Ez az a pillanat, amikor szem nem marad szárazon. Előfordulhat az is, hogy a polgári ceremónián bevonuló-zenét, vagy akár a szülőköszöntő dalt is élőben éneklem.

A lakodalom koordinálása

A mindenkori ifjú párral gyakorlatilag folyamatosan „együtt lélegezve” koordinálom az estét és igyekszem igazodni a legváratlanabb pillanatokhoz is, hiszen egy ceremóniamester esetében ez a minimum.

Az esküvő bizonyos pillanataiban, esküvői ceremóniamesterektől megint csak szokatlan módon, énekesként néhány gyönyörű örökzöld slágerrel lepem meg az ifjú párt, alkalmazkodva a mindenkori hangulathoz és a forgatókönyvhöz.

dalok a lakodalmon

Repertoáromból ezen alkalmakkor a többnyire leginkább alkalomhoz illő dalokat szoktam elővenni, de Demjén Ferenc – Most kell eldöntenem, Máté Péter – Ő, Kovács Kati – Úgy szeretném meghálálni, Bee Gees – How deep is your love évek óta nagy közönségkedvenc. Koós János – A férjek egyenjogúsága című dala egy rendkívüli poénbomba, de a Tankcsapda – Örökké tart című dalát is énekeltem már esküvőn. Ezek a csodálatos dalok bevonuló zeneként, pohárköszöntőként, közönségmozgató showelemként, a nyitótánchoz, vagy éppen a gyertyafénykeringőhöz remek hangulati elemek.
 

A ceremóniamester feladatai

A gyertyafény keringő, a menyasszonyrablás, a menyasszonytánc, a menyecsketánc, az újasszony tánc, a combcsipke dobás, esetleg egyedi műsorszámok, sztárvendégek és természetesen a vacsora, a desszert és az esküvői torta, vagy éppen az ifjú pár eddigi életét bemutató, úgynevezett „slideshow” konferálása, mind-mind az esküvői ceremóniamester feladatai közé tartozik, ráadásul vacsora előtt egy frappáns vőfély-szerepjátékkal idézem meg az egykori “nagy” lagzik hangulatát.

játékok a lagzira

HÁZASPÁROK TÁNCA

Ceremóniamesteri segédlettel a legidősebb házaspár megtalálása a cél, vicces és táncos formában. Népszerűsége abban rejlik, hogy ezt az „Idősebbek is elkezdhetik!” 

Sőt! A játék végén az ifjú pár a győztes házaspárt egy kisebb ajándékkal – pl. egy üveg bor, vagy egy doboz bon-bon stb. – lepi meg.

Titkos kulcsok

Ez egy olyan meglehetősen pikáns és meghökkentő játék, melyben fény derülhet akár arra is, hogy örök szerelem ide, vagy oda, még hány illetéktelen gazfickónak lehet kulcsa egy bizonyos hátsó kertkapuhoz? 

A ceremóniamester ebben az esetben is a humor védhetetlen fegyverével tartja féken a könnyen elszabaduló érzelmeket, de persze aggódni teljesen felesleges, hiszen végül minden egyes kulcs a helyére kerül.

repülő képeslapok

Előre megcímzett és felbélyegzett képeslapokra a ceremóniamester segítségével vicces felajánlásokat írnak a vendégek, majd ezeket egy-egy léggömbhöz kötözve az északi szélre, avagy a kifürkészhetetlen sorsra bízzuk őket. Az, hogy melyik képeslapot ki találja meg, és hogy ha ez eljut-e a címzettekhez, és, hogy azt az ifjú pár alkalomadtán végül beváltja-e a feladónál, csak a jó ég tudja. ? Ennek a játéknak olcsóbb, viszont annál ötletesebb változata az, amikor a vendégek vicces felajánlásaikat kis papírosokra írják, és ezeket nem a ceremóniamester, hanem a jelenlévő gyermekek gyűjtik össze, ráadásul Nekik ez nagyobb móka, mint azt bárki hinné! Ez esetben a játék végén a gyerekek segítenek a ceremóniamesternek a sorsolás lebonyolításában is, hiszen ez a – különösen a gyerkőcök számára örömteli – esemény „helyettesíti a postát”!

Mr. és Mrs.

A jól ismert „Mr. & Mrs.” sem maradhat ki, ahol az egymásnak háttal helyet foglaló ifjú pár, a kezében lévő egy-egy férfi illetve női cipő emelgetésével jelzik, hogy szerintük kire igaz inkább az éppen feltett kérdés. Miközben a ceremóniamester humorosan terelgeti a történéseket, addig mi rejtett szösszeneteket tudhatunk meg az ifjú pár titkos életéből. Mivel a ceremóniamester biztos kézzel tartja féken az érzelmeket, melyek bármikor elszabadulhatnak, a végére még akár az is kiderülhet, hogy az ifjú pár összeillik-e egyáltalán és, ha igen, akkor vajon mennyire…

Miért engem válasszatok?

Sok-sok éve ismerem belülről az esküvők világát, mégis mind a mai napig meghat, hogy ennyire közelről láthatom a boldog szerelmesek tekintetét, amikor például kimondják azt a bizonyos igent, vagy amikor a színfalak mögött az egész napos koncentrációtól és felelősségtől, a rájuk nehezedő nyomástól holtfáradtan, de mégis mosolyogva és boldogan átölelik egymást egy percre, mielőtt újra belevetnék magukat a lakodalmi forgatagba. 

Higgyétek el ebben semmi patetikus túlzás nincs! Ma is ugyanúgy magával ragad az érzés, ha látom, hogy egy dalom, egy versem, egy írásom, vagy egy poénom telibe találja a násznépet, mint a legelső alkalommal, így aztán az, hogy minden percben, minden idegszálammal azon vagyok, hogy ezen a felejthetetlenre tervezett Nagy Napon olyan szép legyen minden pillanat, amilyennek azt a szerelmesek megálmodták, számomra természetes. 

A belém fektetett bizalom, és az, hogy végül nagyszerű ceremóniamester kollégáim közül rám esett a választás, hogy ezen az álomesküvőn is én lehetek A CEREMÓNIAMESTER, minden egyes esetben kötelez arra, hogy tudásom maximumát nyújtsam.

esküvői Életképek

rólam mondták

“Mindenkinek olyan szép és tökéletes esküvőt kívánok, mint amilyen a miénk volt! Imre megnyugtató jelenléte az este koordinátoraként a lehető legjobb választás volt, mindig mindenhol ott volt és nekünk az égvilágon semmire sem volt gondunk. Művészként pedig mindenkit elvarázsolva, felejthetetlen pillanatokat adott hozzá az eseményhez.
Mindenkinek csak ajánlani tudom Őt!”
Szász Emese
olimpikon