Ceremóniamester

S ha jön az este, langyos szél susog,
fátylaid játékosan megsuhognak,
s baráti mosolyát a csillagoknak
együtt nézzük majd, ifju házasok.

Paul Verlaine

A A színház, a szinkron, a filmezés, a zenei karrierem, a rádiózás és a műsorvezetések mellett igen gyakran megesik, hogy épp az esküvői ceremóniamester szerepét osztja rám a sors. Ezért is lettem Több mint Ceremóniamester.

Hiszen a tapasztalatok szerint, ha úgy alakul, akkor akár énekesként, színészként és költőként is hozzá tudok tenni a nagy egészhez néhány különleges pillanatot. Ráadásul ez sok kis plusz, csak rám jellemző.

Itt óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy mégis miért foglalkozom ilyen sok mindennel?

Erre egyszerű a válasz. Azért, mert a változatosság nem csupán gyönyörködtet, hanem nap mint nap újabb energiákat ad ahhoz, hogy alkotni és adni tudjak. Hogy minden egyes alkalommal több legyek, mint egy átlagos esküvői ceremóniamester.

A színészi és zenekari tapasztalataim, a folyamatos színpadi jelenlét, nem is beszélve az általam celebrált immáron több száz esküvőről, mind-mind hozzásegítenek ahhoz, hogy minden körülmények között biztonsággal kézben tartsam az eseményeket.

Mindig öröm számomra, ha egy ifjú pár úgy dönt, hogy a sok esküvői ceremóniamester közül engem tisztel meg bizalmával és társuk lehetek abban, hogy a Nagy Napjuk tökéletes legyen.

Ennyi év után is őszintén mondhatom, hogy nem csupán a szívem és a lelkem van benne egy-egy Nagy Napban. A sok évnyi tapasztalatnak köszönhetően garantálom, hogy egy általam koordinált esküvő, nem csupán problémamentes, hanem izgalmas, gördülékeny, különleges és emlékezetes is egyben.

 

 

Mottóm, hogy minden esküvő, egyben az én esküvőm is!

Minden vőlegény és minden menyasszony izgalma, aggódása, könnye és nevetése az enyém is! 

Meggyőződésem, hogy ezt a szerelmesek életében többé soha vissza nem térő napot, kizárólag komoly felelősségérzettel, empátiával, pontosan, fegyelmezetten és csak teljes odaadással lehet sikeresen kézben tartani és profin levezényelni.

Esküvői ceremóniamesterként nem árt a jó helyzetfelismerés és a problémamegoldás képessége, meg persze a sok évnyi tapasztalat sem.

Az a csak rám jellemző többlet pedig, hogy színészként, énekesként, de még költőként is hozzá tudok tenni néhány különleges pluszt ahhoz, hogy az ifjú pár életének egyik legszebb napja még szebb és még emlékezetesebb legyen.

 

Egy tökéletes esküvő receptje

Mivel jól tudom, hogy nehéz és komoly döntés előtt álltok, ezért az alábbiakban „röviden” összefoglaltam, hogy mi mindenre számíthattok tőlem, ha úgy adódik, hogy a Nagy Napotokon én vagyok a ceremóniamester.

 

Ennyi év után immár  megszámlálhatatlan azoknak a házaspároknak a száma, akiknek Több mint Ceremóniamesterként sikerült felejthetetlenné tennem életük egyik legfontosabb napját. Az általam ceremóniamesterkedett esküvők és lakodalmak ízlésesen romantikusak és ötletesen humorosak, sőt a kulturális csemegék mellett is bővelkednek váratlan, de mértéktartó fordulatokban, így aztán a rendezvény ideje alatt mindvégig kitűnő a hangulat.

A Több mint Ceremóniamester jelző elsőre talán nagyképűnek tűnhet, ám azok, akikkel találkoztam már „éles helyzetben” tanúsíthatják, hogy egyáltalán nem az. Hogy miért? Azért, mert egy „átlagos” ceremóniamester, velem ellentétben nem rukkol elő váratlanul vicces kikérővel, hiszen nem vőfély. Én viszont színész ceremóniamesterként boldogan bevállalom az ifjú férj egyik balkezének szerepét. Tapasztalatból mondom, hogy Nem lehet „ránk” nemet mondani! 🙂

 

A polgári szertartáson, mindehhez remek kontrasztként, – és ceremóniamesterektől megint csak merőben szokatlan módon – egy gyönyörű Shakespeare szonettet, egy Tóth Árpád klasszikust, és egy olyan szülőköszöntő verset hallhatnak tőlem, melynél szebbet tán még senki nem írt. Ez az a pillanat, amikor szem nem marad szárazon. Előfordulhat az is, hogy a polgári ceremónián bevonuló-zenét, vagy akár a szülőköszöntő dalt is élőben éneklem.

 

A mindenkori ifjú párral gyakorlatilag folyamatosan „együtt lélegezve” koordinálom az estét és igyekszem igazodni a legváratlanabb pillanatokhoz is, hiszen egy ceremóniamester esetében ez a minimum.
Az esküvő bizonyos pillanataiban, esküvői ceremóniamesterektől megint csak szokatlan módon, énekesként néhány gyönyörű örökzöld slágerrel lepem meg az ifjú párt, alkalmazkodva a mindenkori hangulathoz és a forgatókönyvhöz.

 

Repertoáromból ezen alkalmakkor a többnyire leginkább alkalomhoz illő dalokat szoktam elővenni, de Demjén Ferenc – Most kell eldöntenem, Máté Péter – Ő, Kovács Kati – Úgy szeretném meghálálni, Bee Gees – How deep is your love évek óta nagy közönségkedvenc. Koós János – A férjek egyenjogúsága című dala egy rendkívüli poénbomba, de a Tankcsapda – Örökké tart című dalát is énekeltem már esküvőn. Ezek a csodálatos dalok bevonuló zeneként, pohárköszöntőként, közönségmozgató showelemként, a nyitótánchoz, vagy éppen a gyertyafénykeringőhöz remek hangulati elemek.

A gyertyafény keringő, a menyasszonyrablás, a menyasszonytánc, a menyecsketánc, az újasszony tánc, a combcsipke dobás, esetleg egyedi műsorszámok, sztárvendégek és természetesen a vacsora, a desszert és az esküvői torta, vagy éppen az ifjú pár eddigi életét bemutató, úgynevezett „slideshow” konferálása, mind-mind az esküvői ceremóniamester feladatai közé tartozik, ráadásul vacsora előtt egy frappáns vőfély-szerepjátékkal idézem meg az egykori “nagy” lagzik hangulatát.

AZ ÁLTALAM LEGINKÁBB AJÁNLOTT JÁTÉKOK AZ ALÁBBIAK:

Program

„HÁZASPÁROK TÁNCA”, ahol ceremóniamesteri segédlettel a legidősebb házaspár megtalálása a cél, vicces és táncos formában. Népszerűsége abban rejlik, hogy ezt az „Idősebbek is elkezdhetik!” Sőt! A játék végén az ifjú pár a győztes házaspárt egy kisebb ajándékkal – pl. egy üveg bor, vagy egy doboz bon-bon stb. – lepi meg.

„REPÜLŐ KÉPESLAPOK”, ahol előre megcímzett és felbélyegzett képeslapokra a ceremóniamester segítségével vicces felajánlásokat írnak a vendégek, majd ezeket egy-egy léggömbhöz kötözve az északi szélre, avagy a kifürkészhetetlen sorsra bízzuk őket. Az, hogy melyik képeslapot ki találja meg, és hogy ha ez eljut-e a címzettekhez, és, hogy azt az ifjú pár alkalomadtán végül beváltja-e a feladónál, csak a jó ég tudja. ? Ennek a játéknak olcsóbb, viszont annál ötletesebb változata az, amikor a vendégek vicces felajánlásaikat kis papírosokra írják, és ezeket nem a ceremóniamester, hanem a jelenlévő gyermekek gyűjtik össze, ráadásul Nekik ez nagyobb móka, mint azt bárki hinné! Ez esetben a játék végén a gyerekek segítenek a ceremóniamesternek a sorsolás lebonyolításában is, hiszen ez a – különösen a gyerkőcök számára örömteli – esemény „helyettesíti a postát”!

A jól ismert „Mr. & Mrs.” sem maradhat ki, ahol az egymásnak háttal helyet foglaló ifjú pár, a kezében lévő egy-egy férfi illetve női cipő emelgetésével jelzik, hogy szerintük kire igaz inkább az éppen feltett kérdés. Miközben a ceremóniamester humorosan terelgeti a történéseket, addig mi rejtett szösszeneteket tudhatunk meg az ifjú pár titkos életéből. Mivel a ceremóniamester biztos kézzel tartja féken az érzelmeket, melyek bármikor elszabadulhatnak, a végére még akár az is kiderülhet, hogy az ifjú pár összeillik-e egyáltalán és, ha igen, akkor vajon mennyire…

A „TITKOS KULCSOK” egy olyan meglehetősen pikáns és meghökkentő játék, melyben fény derülhet akár arra is, hogy örök szerelem ide, vagy oda, még hány illetéktelen gazfickónak lehet kulcsa egy bizonyos hátsó kertkapuhoz. ? A ceremóniamester ebben az esetben is a humor védhetetlen fegyverével tartja féken a könnyen elszabaduló érzelmeket, de persze aggódni teljesen felesleges, hiszen végül minden egyes kulcs a helyére kerül.

Sok-sok éve ismerem belülről az esküvők világát, mégis mind a mai napig meghat, hogy ennyire közelről láthatom a boldog szerelmesek tekintetét, amikor például kimondják azt a bizonyos igent, vagy amikor a színfalak mögött az egész napos koncentrációtól és felelősségtől, a rájuk nehezedő nyomástól holtfáradtan, de mégis mosolyogva és boldogan átölelik egymást egy percre, mielőtt újra belevetnék magukat a lakodalmi forgatagba. Higgyétek el ebben semmi patetikus túlzás nincs! Ma is ugyanúgy magával ragad az érzés, ha látom, hogy egy dalom, egy versem, egy írásom, vagy egy poénom telibe találja a násznépet, mint a legelső alklommal, így aztán az, hogy minden percben, minden idegszálammal azon vagyok, hogy ezen a felejthetetlenre tervezett Nagy Napon olyan szép legyen minden pillanat, amilyennek azt a szerelmesek megálmodták, számomra természetes. A belém fektetett bizalom, és az, hogy végül nagyszerű ceremóniamester kollégáim közül rám esett a választás, hogy ezen az álomesküvőn is én lehetek A CEREMÓNIAMESTER, minden egyes esetben kötelez arra, hogy tudásom maximumát nyújtsam. 

 

REMÉLEM, A FENTI INFORMÁCIÓKKAL SIKERÜLT A SEGÍTSÉGETEKRE LENNEM!BÍZOM BENNE, HOGY HAMAROSAN SZEMÉLYESEN IS TALÁLKOZUNK!

 

HAAGEN IMRE – A TÖBB MINT CEREMÓNIAMESTER

HAAGEN IMRE – MOST ÉLSZ

HAAGEN IMRE – Ő

HAAGEN IMRE – ÚGY SZERETNÉM MEGHÁLÁLNI